Има вероятност да се поддадете на  изкушението да замените бъркотията

...
Има вероятност да се поддадете на  изкушението да замените бъркотията
Коментари Харесай

Не прекалявайте с оптимизма, ако искате да успеете

" Има възможност да се поддадете на  изкушението да замените бъркотията на всекидневието с мира и спокойствието. Това, несъмнено, ще породи обвързаност към спокойствието, а като всеки тип обвързаност, и тази води до разочарования и пречи на развиването и трупането на мъдрост ” – Джон Кабат-Зинн, професор по медицина в University of Massachusetts Medical School, от бестселъра Wherever You Go, There You Are.

Но какво се получава от комбинацията сред положителна логика на психиката и водачество, учредено на мощните ни страни? Заблудени хора, които в никакъв случай няма да отключат и парченце от цялостния си капацитет. А в случай че по някаква случайност са бизнесмени, има огромна възможност да " паднат по очи " и да завлекат и бизнеса си със себе си.

Истината е, че всяка волност, която ви учи да се фокусирате единствено върху един аспект от действителността и да игнорирате другите, може да бъде разрушителна. Във всяко едно нещо има натурален баланс: живот и гибел, положително и зло, благополучие и горест, наслаждение и болежка. Самата концепция да се концентрирате върху позитивните страни, игнорирайки негативните, освен води до цялостна илюзия, само че и до бедствия.

Нека ви опиша две истории, с цел да ви дам образец за това по какъв начин оправянето с действителността по допустимо най-открития и натурален метод, подсигурява триумф и благополучие, до момента в който едностранчиво оптимистичния взор върху нещата може да съсипе кариерата и компанията ви.

За никого не е загадка, че Стив Джобс е бил изпъден от Apple през 1984 година, тъй като управническият му жанр станал прекомерно отровен за компанията. Много по-късно той осъзнал, че уволнението му от компанията, за чието основаване оказал помощ, било най-хубавото нещо, което можело да му се случи.  Той го нарекъл „ горчивото лекарство ”, от което „ пациентът имал потребност ”.

Уволнението му го предиздвикало да се огледа в огледалото и да прозре истината – той не бил никакъв водач и не можел да достигне пълния си потенциал като подобен. И когато обърнал внимание на проблемите, които го спъвали, резултатите били основаването на NeXT и Pixar, завръщането му в Apple и най-великият преломен миг в корпоративната история, която построила най-ценната компания на света.

Освен това срещнал любовта на живота си.

Лесно е да не забележите очевадното - освен Apple се забила в стената и обезверено се нуждаела от смяна. Същото се отнасяло и за Стив Джобс. Съществувала неразривна връзка сред двамата.

Освен това е елементарно да не забележите проницателността на Джобс, когато осъзнал, че нито един от по-нататъшните му триумфи нямало да се трансформира в действителност, в случай че не се бил срещнал лице в лице с действителността. Този тип самоанализ е вероятен единствено за човек, който е претърпял радикална смяна в резултат на някакво житейско разтърсване.

Не че се съпоставям с Джобс, само че истината е, че и върху моята глава са падали няколко такива тухли. Уволнявали са ме повече от един път, изгубих жена си скоро след сватбата. Но и в двата случая се погледнах в огледалото, сблъсках се пред отражението си, направих промени и се изправих по-силен от всеки път.

Ако просто се бях опитал да запазя оптимизма си, да се вгледам в мощните си страни и да потърся лъч в края на тунела, в никакъв случай нямаше да схвана, че съм сбъркал и нямаше да стана по-добър човек, брачен партньор и водач. Никога нямаше да реализира толкоз доста в професионален проект, нито щях да върна жена си (наскоро празнувахме 25-тата си годишнина).

Само в случай че тези две истории на триумфа бяха нормата… Познавам дузина основни изпълнителни шефове, създатели и притежатели на бизнеси, които по този начин и не направиха тази стъпка, единствено с цел да не накърнят личното си его. Вместо това те избраха да се концентрират върху позитивните неща от живота и живяха в илюзия, вследствие на което не съумяха да опознаят себе си, самовзривиха се и повлякоха и фирмите си към дъното.

Не единствено че никой от нас не е съвършен, само че и всички имаме съществени проблеми, които ни пречат да достигнем цялостния си капацитет. Освен това животът е цялостен с провокации и клопки. Това се отнася както за професионалния, по този начин и за персоналния ни живот. Ако сте бизнесмен, животът на компанията ви е отражение на вашия личен.

Житейският ви път може да е изпълнен с падения и възходи, само че едно е несъмнено – в случай че се пробвате да филтрирате съзнанието си, да бягате от отрицателните мисли и да смятате, че слабостите, които ви пречат, не съществуват, в никакъв случай няма да се справите с трудностите и да достигнете до идната фаза от персоналното и професионалното си развиване. Нито пък бизнесът ви.

Стив Тобак , ръководещ съучастник в Invisor Consulting, за Entrepreneur.com.

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР